Verschillende Aandoeningen:

Hart- en vaatziekten verwijzen naar verschillende aandoeningen die het hart en de bloedvaten aantasten.

Enkele veelvoorkomende ziekten die onder deze categorie vallen, zijn:

 1. Coronaire hartziekte (ook bekend als ischemische hartziekte):
  Dit omvat aandoeningen zoals angina pectoris (pijn op de borst) en hartaanvallen als gevolg van vernauwde of geblokkeerde kransslagaders.
 2. Hartfalen:
  Een aandoening waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.
 3. Hartritmestoornissen:
  Onregelmatigheden in het normale hartritme, zoals atriale fibrillatie (boezemfibrilleren), ventriculaire tachycardie, of andere aritmieën.
 4. Beroerte (CVA):
  Een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken, meestal als gevolg van een geblokkeerde slagader (ischemische beroerte) of een gescheurde bloedvat (hemorragische beroerte).
 5. Perifere vaatziekte:
  Dit omvat aandoeningen van de bloedvaten buiten het hart en de hersenen, zoals vernauwing of blokkade van de slagaders in de benen.
 6. Hartklepaandoeningen:
  Problemen met de hartkleppen die ervoor zorgen dat ze niet goed openen of sluiten, resulterend in lekkage of vernauwing.
 7. Aangeboren hartafwijkingen:
  Afwijkingen in de structuur van het hart die al aanwezig zijn bij de geboorte, zoals atriumseptumdefect (ASD) of ventrikelseptumdefect (VSD).

Algemene Preventie:

Het is belangrijk op te merken dat een gezonde levensstijl zoals: regelmatige lichaamsbeweging, evenwichtige voeding, niet roken en het beheersen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes kunnen helpen bij het voorkomen van deze aandoeningen.

"Voorkomen is beter dan genezen"

⏮️ Start vanaf het begin